Verslag 7e sessie werkgroep Èll vreuger op 10-10-2022:

De 7e sessie werd begonnen met een foto van het huis van Gieërtruuj en later Drientje waar in 1899 de stoommeelmolen van de familie Koolen was ondergebracht. Ties Koolen (vader van Harie de mölder) werd later pachter van de windmolen in Ell die hij in 1919 kocht. Een oude foto herinnerde ook aan het vroeger huis van de Vin dat begin jaar 1970 compleet werd verbouwd door Wim van den Boom. De weg langs de Vin liep als veldweg door richting Oler en sommige aanwezigen herinnerden zich nog de resten van het kapelke of het huisje van Tellings. Begin jaren 1930 kwam de familie Kessels waar vader het transport begon met paard en kar. Een foto van de complete familie Govaerts-van Knippenberg van De Prairie gaf aanleiding tot verhalen. Albert Knapen zou ‘kennis hebben gekregen’ met Marie Govaerts toen hij aan het opperen was bij de bouw van de boerderij van Kamp-Bertus.  Marie was trouwens geboren op de boerderij Pauls.

Deze boerderij was in de jaren 1920-1930 een pand waar na het vertrek van de familie Hendrikx (Molshoof in Kelpen) diverse gezinnen hebben gewoond. Het postkantoor was er tot 1923 gevestigd toen het terug moest naar de gemeente Hunsel (Pauls was Grathem). Daarna woonde er het gezin van Driek Palmen tot het in 1929 verhuisde naar een nieuwe woning aan de Hoogstraat. Toen kwam er Helmkes Piet met Stien die in 1932 verhuisde naar de Prairie. Marie is op Pauls geboren. Deze boerderij was eigendom van Flupsen op Geutjes die het pand (net als dat van Smeetske/Smeets) had gekocht voor zijn stiefkinderen. Op de hoek waar nu het huis van de familie Van der Looy ligt, stond een huis dat bewoond werd door eerst veldwachter Gresel en daarna politieman Bouts.

De vele bewoners van Geutjes kwamen uitgebreid aan bod waarbij herinnerd werd aan een kind van Zwaans dat verdronk in de vijver bij Piet Geelen. Bij de Hennis ligt nog steeds een waterput, maar de pötwup (Lei Deckers) hangt er niet meer.  Met een foto werd herinnerd aan de sacramentsprocessie die de route Hunnissenstraat – veldweg over het erf van Sjinke – Hoogstraat volgde (of omgekeerd). Voor de gevel van de boerderij stond de witte, versierde ark van de Lauwerkrans. Bij het Henniskapelke was een rustaltaar waar de foto laat zien hoe de bruidjes, kerkmeesters en zangers knielen wanneer het Allerheiligste  wordt getoond door de pastoor. Bij de Hennis stonden ook pruimenbomen. Jongens uit de buurt wisten waar die stonden, maar moesten over de ‘graaf’ wel wat kunsten uithalen om de pruimen te plukken.

Verder door lag de Wer waarvan ook weer de erbij horende familierelaties werden opgehaald. De Hunnissenstraat liep vroeger ook door richting Oler en daar woonde Aere Drees (Camp) van wie de boerderij overgenomen werd door zoon Toon. Er lag in die buurt nog een huisje dat bewoond werd door de familie Caris Pieër.

Alweer is de conclusie dat er veel verdwenen of vervangen is.

 

Volgende bijeenkomst op maandag 7 november a.s. om 14.00 in de BMV. Dan zijn de resterende panden in het oostelijk deel van Ell aan de beurt.