Verslag 9e sessie

 

De 10 geïnteresseerden werden eerst meegenomen naar de geschiedenis van de Eller molen. Met een aantal foto’s werd de schoonheid van de molen geïllustreerd, maar ook de puinhoop na de brand op 23-09-1944. Tjeu Moonen wist nog dat je op een dubbelgevouwen wiek kon klimmen. Er werd ook aan herinnerd dat Harie de mölder na de oorlog er eerst nog gemalen heeft voordat hij naar de Antoniusstraat verkaste. Hij trouwde op latere leeftijd met Tina van Teune Sjaek want hij ging graag op stap in Weert.

Van het oude pand van Haokster zijn weinig foto’s bekend. Er werden herinneringen opgehaald aan Pieër die diensten verrichtte voor pastoor Adams en ook bij meester Henkens ‘de proof’ bracht. Later onderhield hij het kerkhof. Zijn zus Mina was huishoudster bij de familie Scheijmans.

Van Sjaokes is veel bekend uit de geschiedenis. Haokster, Sjaokes, Pleunis, Hover, Lute en Kunne bestonden al in de 16e eeuw. De familienaam Schaekers is vrij snel uitgestorven en de dochters trouwden met (H)olers, Bonten en Flupsen. Een dochter Flupsen met Leonard Verlaak en daar een dochter van trouwde met Theodorus (Theiduuer) Koolen op Lemmenhof. Daarna werd de boerderij gepacht door een familie Driessen die in de oorlog geëvacueerd werd naar het oude pand Meerte.

De laatste bewoner van Kunne was Sjra die onder meer in de gemeenteraad van Hunsel zat. Deze boerderij is in de jaren 1980 verbouwd door de familie Beekman (fysio). Rond 1700 werd deze boerderij nog goed ter Linden genoemd waar toen een familie Kunnen tot de 19e eeuw woonde. Een dochter trouwde met Kuppens en daar een dochter van met Jan van Lier.

 

Van Hover zijn ook weinig foto’s. Bekend is dat Tis Strous in 1910 als pachter kwam en in 1937 de boerderij overnam van de familie Maes (uit Stramproy). Schoonzoon Hover Sjaak zette de boerderij voort. Enige anekdotes werden in geuren en kleuren verteld: vingers vol kattenstront in de mond, 3 dingen tegelijk: poepen, krant lezen en de beer loslaten; zoon Jan opgesloten bij de kuikens. 

Bij Lute stond vroeger een ‘bakkes’ (later varkenskot) waar in de jaren 1920 diverse mensen gewoond hebben: Lute Leendert (van Geleuken) en enkele voormannen van het werkvolk bij het kanaal Wessem-Nederweert. Net als bij een viertal andere agrariërs in Ell werden er eenden gemest. In de grote schuur zaten de kuikens op 2 verdiepingen en moeder Gert sjouwde hoogzwanger met zakken van 50 kg de ladder op. Bij noodslachtingen van op elkaar gevlogen kippen vond zoon Hub de oplossing door vier kippen tegelijk ‘de nek af te doen’: het snijmes voor het stro. Van Lute en Hover werden de coupletten van Ell det is eine sjoeën stad joech hei die aangehaald.

Daarna werd uit 1960 bekeken hoe pastoor Adams op de preekstoel fungeerde als ‘omroeper’ voor de Eller activiteiten. Tijdens de processie bidt rechts voor en links na: hardop nabidden en niet te vlug. Zijn aantekenschriften 1960-1964 zijn bewaard gebleven. Ook de verkoop van de pastorie aan de familie Leon Adams werd besproken. 

 

 

De volgende bijeenkomst is niet vastgesteld. De Eller boerderijen en panden zijn grofweg de revue gepasseerd. Tjeu Moonen deed de suggestie iets meer uit te zoeken over de school. Dit kost enige voorbereiding.